Historiek

Jules, de vader van uitbater Luc Deloof, zette de paardenhandel van zijn vader onverdroten verder.

Door hun jarenlange ervaring kon je er keer op keer terecht voor de aan- en verkoop van Brabantse trekpaarden.Toen Luc begin jaren ’60 op 5-jarige leeftijd begon met ponyrijden en 2 jaar daarna meereed in ponykoersen, legde vader Jules zich meer en meer toe op de handel in wandel-en recreatiepaarden.

Op 14-jarige leeftijd reed Luc drafkoersen (bereden) en won hij als leerling-jockey een 15-tal wedstrijden. Vader Jules begon nu met het importeren van paarden en pony’s uit Ierland. Luc en zijn broer Dany maakten de paarden voor Jules’ handel rijvaardig. Intussen volgde Luc privé-rijlessen bij Dirk Pauwels, professeur equié de Saumur, befaamd uitbater van manege Don Quichote.
Hier groeide het idee om later een manege op te richten.

In 1975 startten de bouwwerken voor de opbouw van de manege, in 1977 werden ze voltooid.

Het was de bedoeling om in de manege dressuur- en springlessen te geven en wandelingen te organiseren.

Omdat er van het begin af enorme interesse was, diende Luc zijn drafkoersen te staken.
Hij was intussen in 1977 houder geworden van het manegehouderdiploma (Vormingsinstituut).
Manege Deloof organiseerde in die eerste jaren al onmiddellijk wedstrijden voor zijn leden.
De clubwerking was gestart!In 1978, 1 jaar na de opening, werd de eerste Kerstjumping georganiseerd. Later dit jaar, 25 december 2007 , wordt de 30 ste uitgave ervan verreden.

In 1978 begon Luc als wedstrijdruiter bij de LRV en eind 80 reed hij met 2 paarden in klasse zwaar II dressuur en zwaar springen (parcours 1m20 – 1m30). Hij won daarenboven zowel springproeven
1m20 als reeksen 2 bij de KBRSF – nationale jumpings.
Naast de clubwerking werden ook sportkampen ingericht. Het eerste jaar sliepen de kampers in tenten op de weide. De volgende vijf jaren mochten ze bij een buur in slaapkamers overnachten.
Later werd de manege uitgebreid : de piste werd verlengd van 42 meter naar 70 meter,
er werden 17 ponystallen bijgebouwd en natuurlijk ook de slaapruimtes en douchecomplex voor de kampers.

Luc begon ook fervent te fokken met zijn connemarapony’s. Dit leidde algauw tot de uitbouw van een superlijn. De vader van zijn huidige moederlijn ‘Naughty van het Graaf Janshof’ is een vermaarde Europese dekhengst geworden. In 1985 werden nog eens 22 stallen bijgebouwd zodat de Stoeterij op vandaag 68 paarden en pony’s kan stallen.

Luc huwde in 1989 met Corinne waarmee hij nu samen met dochters Sophie en Melanie de Stoeterij uitbaat. Corinne behaalde in 2004 haar diploma Restauranthouder.
Alles wat de horeca aanbelangt valt onder haar verantwoordelijkheid.
In 1996 werd de buitenpiste (60 bij 85 meter) met veranda en buitenterras aangelegd zodat ruiters en bezoekers in de zomer gezellig buiten een droogje en een natje kunnen nuttigen.
In het voorjaar van 2000 werd de cafetaria volledig vernieuwd tot een ruimte met 160 zitplaatsen.
In het najaar 2005 werden er verfraaiingswerken gedaan in het douchecomplex. Ook de eetzaal werd onder handen genomen deze is nu polyvalent n kan tevens gebruikt worden voor feesten en/of recepties.
In het voorjaar van 2006 werd er een 2e buitenpiste aangelegd ( 36 bij 26 meter ) die voorzien is van verlichting en daarbij horende besproeiingsinstallatie.
Momenteel hebben wij nog plannen om de installatie te verfraaien.
Er is een bouw aanvraag ingediend maar dit is nog in bespreking met Ruimtelijke ordening.

Nu houdt Luc zich bezig met het opleiden en africhten van jonge paarden en D-pony’s, zowel voor dressuur als voor springen. Daarenboven houdt hij zich bezig met het opleiden van wedstrijdruiters die nagenoeg wekelijks deelnemen aan verschillende competities. Hij beschikt momenteel over de beste jeugdcompetitieruiters van de streek. Dit getuigen de schitterende uitslagen.

Tot deze ruiters behoort ook zijn 25-jarige dochter Melanie die reeds 17 jaar jumping- en dressuurcompetitie achter de rug heeft. Als bijzondere referentie vermelden we graag dat één van zijn leerlingen in het jaar 1987 kampioen van België werd met de pony Naughty in de hoogste klasse jumping (1m30) bij de KBRSF.

Melanie Deloof studeerde af in 2011 en behaalde haar diploma manegehouder. Melanie werkt fulltime mee in de manege.
Ze rijd jonge paarden, gaat op wedstrijd. Ze geeft ook lessen zowel groepslessen als privélessen.

In het jaar 2010 kregen wij de goedkeuring van ruimtelijke ordening om 9 stallen, een wachtplaats voor de inkom van de overdekte rijbaan en een ruimte voor de toeschouwers van wedstrijden of lessen te volgen.
Het stopte daar niet bij.

De manege zit nog altijd in een groeifase, na al die jaren krijgen Luc en Corinne meer en meer steun van Melanie en Sophie.
De rijlessen voor beginnende volwassenen krijgen een groter aantal deelnemers . Het aantal actieve clubleden en kampers gaan steeds in stijgende lijn.

Nu hebben we een prachtig team, we kunnen alle organisaties aan.
Na een overleg met ons allen beslisten we dat de uitbouw van de manege op de eerste plaats kwam.

Melanie behaalde Intiator en moet nog 1 module afleggen van haar trainer B. Nu staat zij dagelijks klaar om de klanten van Stoeterij Deloof met raad en daad bij te staan.
De 1e fase van ons plan was de grote overdekte piste her aan te leggen met witte geopad bodem. Eind oktober 2012 was deze volledig afgewerkt. Onmiddellijk gaven zowel de recreatieruiters als wedstrijdruiters een positieve feedback.

Het hoogtepunt van de winterwedstrijden was de Masters, dit gaat door de zondag voor kerstmis.
De bekenste namen van Vlaanderen kwamen aan de start. We kregen topsport te zien, Er was veel volk Stoeterij Deloof barste bijna uit zijn voegen.
Natuurlijk gaf dit een enorme boost.
Onze plannen werd uitgevoerd in versneld tempo.

in januari 2013 werd de kleine buitenpiste van 22m x 42m heraangelegd met nieuwe besproeiing en drainagesysteem.
De toplaag is wit zand met geopad. Deze piste kreeg de naam “Evita Piste”.

Door de aanhoudende regen moesten we noodgedwongen bijna 6 weken wachten om ons plan verder uit te bouwen.
Maar geen probleem vanaf de eerste drogere dagen werd er verder gewerkt om de pistes aan te leggen.

Ik besliste samen met mijn team om alle pistes zelf aan te leggen. Ik had mij goed geinformeerd en kreeg goede condities om alle materialen zelf aan te kopen.
We hadden een goeie aannemer, hij beschikte over alle machines en jawel deze grote piste eb en vloed van 3800m²
was klaar half mei 2013, dan was er nog een weekje werk om in- en uitgang met nieuw terras en een verhoogde, verharde gang tussen de 2 pistes te voorzien. Eind mei was alles klaar en onze 1e regionale jumping ging door op de nieuwe “Ultimo Arena”.

history

We kregen terug de betere regionale ruiters in Stoeterij Deloof.
Na de wedstrijd kregen we veel lovende woorden, Equnews schreef in hun wekelijks artikel  : Stoeterij Deloof staat terug op de kaart. Alle ruiters komen er terug aan hun trekken op deze hyper-moderne pistes.
Dit is terug een meerwaarde voor de paardensport in Vlaanderen.

De Nieuwe initatieven : de cavaletti springlessen en spelenderwijs leren ponyrijden hebben wekelijks veel deelnemers.

Voor het jaar 2014 hebben wij terug een gans programma.
Naast alle rijlessen, sportkampen, feesten, etentjes, clubdagen, clubhappening, Regionale en Nationale wedstrijden.
Eind mei en in september zijn er wedstrijden Silver Lequea.
Kijk op onze site, breng ons eens een bezoekje ( kijk naar de openingsuren ).

Tot ziens in Stoeterij Deloof.
Luc, Corinne, Sophie en Melanie